keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Mokkapalat

Yksi henkilökohtainen suosikkini kaikista leipomuksistani on mokkapalat. Tämäkin leivontakerta oli toteutettu hetken mielijohteesta, koska olen todennut, että hyvin usein itse tehty on parempaa kuin kaupasta ostettu. Reseptin olen saanut äidiltäni.

Maastoutunut mokkapala, kuva by Nöpö 
Taikina:
200g     sulatettua voita tai margariinia
3           kananmunaa
3 dl       sokeria
2 dl       maitoa
5 dl       vehnäjauhoja
3-4 tl     leivinjauhetta
3 tl        vaniliinisokeria
2-3 rkl   kaakaojauhoja

Kuorrutus:
4 dl       tomusokeria
5 rkl      voita tai margariinia
5 rkl      vahvaa kahvia
1 rkl      kaakaojauhoja
2 tl        vaniliinisokeria

nonparelleja


Laita uuni lämpiämään 200 Celsiusasteeseen. Sulata voi/margariini taikinaa varten. Sekoita munat ja sokeri keskenään. Siivilöi vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe, vaniliinisokeri ja kaakaojauho ja sekoita ne keskenään niin, että seoksesta tulee vaaleanruskea. Tässä vaiheessa on myös hyvä varmistaa, ettei jauhoseoksessa ole paakkuja.  Jos haluat olla aivan varma paakuttomuudesta, siivilöi myös vehnäjauhot. Lisää tämän jälkeen maito ja jauhoseos muna-sokeriseokseen vuorotellen sekoittaen . Lisää sulattamasi rasva taikinaan. Kaada taikina livinpaperilla vuorattuun syvään uunipeltiin ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Paista sitten uunissa 15-20 minuuttia. Paiston jälkeen ota pohja pois pelliltä, laske se tasolle ja anna jäähtyä.



Siivilöi tomusokeri kattilaan. Lisää voi/margariini, joko sulatettuna tai kiinteänä voi kattilaan. Itse lisään sen kiinteänä, koska se sulaa sinne kuitenkin. Lisää kattilaan kahvi, jonka jälkeen siivilöi vielä kaakaojauho ja vaniliinisokeri kaikkien muiden aineiden seuraksi. Kiehauta seos kokoajan hämmentäen. HUOM! Heti, kun ensimmäiset kuplat tulevat pintaan, ota seos pois lämpimältä levyltä. Anna kuorrutteen levätä hetki. Kaada sitten kuorrute pohjan päälle ja tasoita nopeasti, koska kuorrute jähmettyy äkkiä. Lisää nonparellit yhtä rivakasti.

Tältä taikinan pitäisi ennen paistoa näyttää, kuva by Nöpö
Ennen kuin leikkaat "mokkalevyn" mokkapaloiksi, odota, että kuorrute jähmettyy kunnolla, koska silloin leikkauspinnasta tulee siistimpi.


Suosittelen erityisesti suklaan ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti